Stichting
Vrienden van Oud Hillegom

U bent hier: Home › Nieuws › Nieuws

Nieuws: Vrienden ontvangen vaandel Patrimonium
   (27-07-2017)

Vrienden van Oud Hillegom ontvangen bijna-eeuw oud vaandel:

Nieuwe bestemming voor vaandel van Patrimonium

 

 

Een nieuwe bestemming voor het vaandel van BSV Patrimonium bij de Vrienden van Oud Hillegom.
VLNR: Jacolien van der Valk, Wim Meulblok. Willem Bemer, Hans Lommerse, Meindert Tjoelker, Jan de Groot
(foto Harry Prins / SVvOH)

 

In 1929 werd Buurt- en speeltuinvereniging Patrimonium opgericht. En zoals dat toen gebruikelijk was, bezat de vereniging een vaandel waarmee de identiteit van de vereniging werd getoond. De speeltuin werd in 2012 op last van de rechter gesloten en het vaandel werd tijdelijk ondergebracht.
Nu de vereniging dit jaar is opgeheven, heeft verenigingsman Meindert Tjoelker het vaandel aan Stichting Vrienden van Oud Hillegom geschonken. Hij legt uit: “Destijds waren 80 van de 110 gezinnen in Patrimonium lid van de buurt- en speeltuinvereniging. Spijtig genoeg is bij de laatste renovatie ronde van de wijk door vertrek van veel bewoners de eenheid van de sociale samenhang verdwenen. Ik heb altijd gezegd, als het vaandel weg moet, dan breng ik het naar de Vrienden, want die zullen er goed op passen. Vijf jaar lang heeft het vaandel bij Wim Meulblok in de garage gestaan. Nu is de buurt- en speeltuinvereniging opgeheven en is het tijd om het vaandel over te dragen.”

Vrijwilligers Jan de Groot en Willem Bemer van de Vrienden-werkgroep Monumenten hadden al jaren een oogje op dit vaandel dat vanwege de kwetsbaarheid in een glazen vitrine is geplaatst. Samen met Vrienden-voorzitter Hans Lommerse en bestuurslid pr en communicatie Jacolien van der Valk namen zij formeel het vaandel in ontvangst van Meindert Tjoelker en Wim Meulblok.
Stichting Vrienden van Oud Hillegom is maar wat blij met deze aanvulling op de vaandel-collectie. “We hebben al zo’n tien vaandels in ons Maartenshuis hangen en het is woekeren met de ruimte, maar voor dit vaandel maken we ruimte vrij,” aldus Jacolien van der Valk. “Het maakt deel uit van de Hillegomse geschiedenis en het is belangrijk om die geschiedenis door te geven. Tastbare herinneringen dragen daaraan bij.”

Over de geschiedenis van Patrimonium valt veel te vertellen en dat doen de Vrienden dan ook. Op woensdagavond 2 augustus fietsen we er naartoe, waar te voet een rondleiding volgt door de wijk die van oudsher bekend staat als de Rode Kaap. Daarnaast houden de Vrienden een Six-wandeling op woensdag 9 augustus en een tuinen-fietstocht op woensdag 16 augustus.
Voor alle activiteiten geldt: startpunt is de Grote Pomp op de Houttuin. Om circa 19.00 uur gaan we van start. De kosten bedragen € 3,00 per persoon, inclusief versnapering. Aanmelden is niet nodig.

Zie ook alle andere activiteiten van de Vrienden op het evenementenoverzicht op de website www.vriendenvanoudhillegom.nl. 

 

 

Nieuws
Nieuws archief
Wie zijn wij?
ANBI
Bestuur
Werkgroepen
Verhuizing naar Veelzorg
Beschermheer
Aanwinsten
Documentatiecentrum
Aanmeldingsformulier Evenementen
Aanmeldingsformulier nieuwe donateur
Heemtuin / Schülte-Küperjanshof
Lijst Historisch Erfgoed
Open Monumentendag 2017
Toekomstig erfgoed
Oorkonde Vrienden van Oud Hillegom
Aanzienlijk Hillegom
Hangkouserieën
Hangkouserieën / reacties van lezers
Sporen van vroeger
Boom in beeld
Fotoalbums
Boeken in drukvorm
Online publicaties
Frans Out-galerij
Frans Out-galerij: de winnaars
Verslagen van evenementen
Evenementenoverzicht
Links
Aanmeldingsformulier nieuwe donateur
F.A.Q.
Gastenboek

Ogenblik a.u.b. ...