Stichting
Vrienden van Oud Hillegom

U bent hier: Home › Publicaties › Boeken in drukvorm

Reeds verschenen publicaties van de Stichting Vrienden van Oud Hillegom zijn:

 

Verhalen uit Hillegom

Elke twee weken schrijft Jacolien van der Valk een column in De Hillegommer / LisserNieuws onder de titel ‘Sporen van vroeger’. Inmiddels zijn 150 columns van haar hand in de krant verschenen; de ene keer gaat het over iets heel ouds, een andere keer over de recentere geschiedenis. Maar altijd over iets dat Hillegom en de Hillegommers aangaat, met een bruggetje naar het heden en naar de activiteiten van Stichting Vrienden van Oud Hillegom.

Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de stichting in 2020 hebben de Vrienden van Oud Hillegom een selectie van 60 columns gebundeld in een boek genaamd “Verhalen uit Hillegom”. Dit boek is te koop bij de stichting en bij The ReadShop in Hillegom. De prijs van het boek is € 11,--.  
Voor een boekje van 128 pagina’s op A5-formaat is dat een ‘Vriend-e-lijke’ prijs. Er zit maar een kleine verkoopmarge op en daar hebben we bewust voor gekozen. Als onderdeel van het 30-jarig jubileum wil de stichting graag activiteiten organiseren die de verbinding tussen toen en nu benadrukken en dit boek is er een van. Het gaat dan niet om een verdienmodel maar om iets leuks te doen voor Hillegom en de Hillegommers.

In de krant wordt bij iedere column een kleine foto geplaatst maar in het boek wordt steviger uitgepakt: het bevat meer dan 170 foto’s, waarvan een aantal speciaal voor het boek gemaakt.

 

Vroeger in Hillegom: Verhalen van de Verhalentafel

Hoe was het leven vroeger in Hillegom? Hoe woonden en werkten de Hillegommers? Bij wie deden ze hun boodschappen en waar gingen ze uit? Hoe was het op school en in de kerk? Welke verenigingen en bedrijven waren er en hoe was de gezondheidszorg geregeld? Dat blijkt uit de verhalen van Hillegommers die herinneringen ophaalden aan de Verhalentafel.

Stichting Vrienden van Oud Hillegom organiseerde in 2016 twaalf bijeenkomsten, in samenwerking met de vestiging Hillegom van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Daar vertelden meer dan 40 Hillegommers hun herinneringen over diverse onderwerpen, vanaf de jaren ’30 tot en met ‘70 van de vorige eeuw. De verhalen zijn opgetekend door Veronica Handgraaf en Marca Bultink. Zij bundelden de gesprekken rond elk thema tot informatieve verhalen. De onderwerpen zijn zeer divers, maar draaien allemaal om het leven, wonen en werken in Hillegom. Bij elk onderwerp zijn voorwerpen en foto’s uit het archief van de Stichting Vrienden van Oud Hillegom gezocht. Ook uit privé-albums van de deelnemers hebben we foto’s mogen scannen voor dit boek. Het resultaat daarvan is dat in dit boek meer dan 150 afbeeldingen zijn opgenomen.

Dankzij de bijdrage van de Rabobank Clubkas Campagne 2015 kunnen wij dit boek voor de aantrekkelijke prijs van € 11,00 aanbieden. Het boek is vanaf 11 maart 2017 te koop bij The Readshop. 


Six van Hillegom, De bekendste familie van Hillegom (2008). Veel heeft Hillegom aan de familie Six te danken. Zoals het verharden van wegen, verbetering aan de watergangen, de Oude Pomp, bruggen en nog veel meer. In samenwerking met beschermheer Jhr. J. Six X heeft Hans van de Reep ter gelegenheid van het Sixjaar 2008 de feiten over de diverse familieleden op een rijtje gezet. Dit alles heeft geresulteerd in een prachtig boekwerk.  

 

 

 

 

 

Een burgemeester van stand, Otto van Nispen & Hillegom (2005). Rond 1937 zit Hillegom diep in de problemen. De gemeenteraadsleden maken ruzie en de burgemeester is door de minister de laan uitgestuurd. Dan wordt de jeugdige Gelderse jonkheer Otto van Nispen tot Pannerden in datzelfde jaar burgemeester van Hillegom. Hij wordt gekenmerkt als een doener, actief, ongeduldig en een tikkeltje eigengereid. Thea de Roos - van Rooden heeft het levensverhaal van deze burgemeester opgetekend. Dit boek is verkrijgbaar bij de Stichting Vrienden van Oud Hillegom. Prijs: € 7,50.

 

 

 

 

 

Terugkieken 
In een samenleving in beweging verandert er zo af en toe nogal eens wat. We realiseren ons dat niet elke dag maar als we 'foto's van toen' eens naast 'foto's van nu' leggen, dan staan we soms wel even te kijken!
Tussen 1999 en 2003 trokken fotograaf Henk van Aalst en Arie den Hoed van de Stichting Vrienden van Oud Hillegom er op uit om foto's van weleer opnieuw te maken en te voorzien van een bijschrift. De tweewekelijkse rubriek Terugkieken in 'De Hillegommer' heeft de afgelopen jaren vele lezers geboeid. Deze beelden en teksten zijn door Arie den Hoed gebundeld in het boek Terugkieken, dat in september 2003 is verschenen. De publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met boekhandel De Plantage.
Prijs: € 16,95

Hillegomse gevelstenen en uithangtekens

Wandelingen door de geschiedenis van Hillegom (2000).
Ook zo genoten van de rubriek 'Wandelingen door Hillegom', die van oktober 1996 tot juni 1999 verscheen in weekblad 'De Hillegommer'? Alle 60 afleveringen zijn nu in boekvorm uitgebracht.
Prijs: € 7,50

Nieuws
Nieuws archief
Wie zijn wij?
ANBI
Bestuur
Werkgroepen
Verhuizing naar Veelzorg
Beschermheer
Aanwinsten
Documentatiecentrum
Aanmeldingsformulier Evenementen
Aanmeldingsformulier nieuwe donateur
Hillegomse monumenten
Bedreigd erfgoed
Heemtuin / Schülte-Küperjanshof
Lijst Historisch Erfgoed
Open Monumentendagen 2019
Toekomstig erfgoed
Oorkonde Vrienden van Oud Hillegom
Aanzienlijk Hillegom
Hangkouserieën
Hangkouserieën / reacties van lezers
Sporen van vroeger
Boom in beeld
Fotoalbums
Boeken in drukvorm
Online publicaties
Herinneringen aan Hillegom
Frans Out-galerij
Frans Out-galerij: de winnaars
VoetstAPPen - Hillegom: Bollendorp
VoetstAPPen - Kunstroute
Verslagen van evenementen
Evenementenoverzicht
Links
Aanmeldingsformulier nieuwe donateur
F.A.Q.

Ogenblik a.u.b. ...