Stichting
Vrienden van Oud Hillegom

U bent hier: Home › Nieuws › Nieuws

Nieuws: Open dag op 1 september!
   (28-08-2018)

 

"We zijn nu wel een stoffig clubje geworden"

Vrienden van Oud Hillegom vieren nieuw onderkomen
met open dag op 1 september

Artikel in De Hillegommer van 28 augustus 2018. Zie de volledige tekst van het artikel hieronder.

 

De stichting bestaat nu 28 jaar en staat meer dan ooit midden in de Hillegomse gemeenschap. Met projecten als “Digitalisering Archief” en de ontwikkeling van de smartphone-app “VoetstAPPen” laat de vrijwilligersorganisatie zien, geen bejaarden-clubje te zijn. Waarom dan toch de uitspraak over een stoffig clubje?

“Sinds onze verhuizing naar Kwekerij Veelzorg zijn we grijs van het stof en niet van de leeftijd”, grapt Vrienden-voorzitter Hans Lommerse. “We blijven stoffen en stofzuigen, want het puinzand op het terrein en de bouwwegen stuift steeds op. Er zou allang bestraat zijn, maar nu is ons gemeld dat we ook op onze open dag op 1 september nog geen bestrating hebben. BOEi heeft nu toegezegd dat er bouwplaten om onze gebouwen gelegd zullen worden zodat niet iedereen scheppen puinzand naar binnen loopt. We hebben een compleet nieuwe inrichting en we willen die niet een maand na de verhuizing al kapotgelopen hebben.”

De aanloop van de Vrienden naar de verhuizing vorige maand was er eentje van de lange adem. “Ons geduld is inderdaad wel op de proef gesteld”, vult bestuurslid pr & communicatie Jacolien van der Valk aan. “Na lange onderhandelingen met BOEi om tot een huurovereenkomst te komen, is in september 2017 symbolisch de huurovereenkomst ondertekend. Afgelopen februari zou de sleuteloverdracht plaatsvinden, maar de restauratie van het kantoorgebouw en de hyacinten-holkamer liep ontzettend uit. Uiteindelijk konden we in juli pas verhuizen.”

Nu is de stichting die door ruim 55 vrijwilligers draaiende wordt gehouden Kwekerij Veelzorg ingetrokken en druk met inrichten en de voorbereidingen van de open dag op zaterdag 1 september. Jacolien van der Valk: “Iedereen van de club is zó gelukkig met ons nieuwe hoofdkwartier – op de dinsdagavonden zie ik allemaal blije mensen. En ook onze nieuwe buurtgenoten komen zo zoetjesaan kennismaken met ons en onze schatten.”

Veel Hillegommers kennen De Vrienden als de bewakers van de Hillegomse geschiedenis, maar de stichting wil ook graag de geschiedenis van Hillegom terugbrengen bij de inwoners. Hans Lommerse legt uit: “Onze ambitie is niet om een opslagplaats te worden van alles wat mensen op hun zolder hebben liggen - ofschoon we erg gelukkig zijn met prachtige aandenkens aan het Hillegomse bedrijfsleven en Hillegomse panden.
Het uithangbord van Het wapen van Friesland, de Six-grenspaal en het originele kantoormeubilair van Kwekerij Veelzorg zijn natuurlijk pareltjes en we zijn blij dat wij die onder onze vleugels hebben. Maar ook zoeken we naar plekken waar schenkingen beter tot hun recht komen, ook gezien de beschikbare ruimte.” Hans doelt hiermee op de drie gevelstenen uit het armen- en weeshuis waarvan het derde exemplaar door Vrienden-vrijwilligers is opgespoord en gerestaureerd, waarna de drie stenen samen zijn aangeboden aan de Maartenskerk in aanwezigheid van de beschermheer van de stichting, jonkheer Jan Six X. En de Vrienden hebben ook het stenen muurbeeld van St. Paulus uit de hal van de voormalige LTS gered en opgeknapt. Deze zware jongen gaat ook naar een nieuw onderkomen toe.

Er valt echter nog steeds heel veel te zien en te horen bij de Vrienden van Oud Hillegom en dat kan op de open dag. Van 11.00-15.00 uur zullen de werkgroepen hun activiteiten aan de bezoeker tonen en erover vertellen. Het hele clubhuis is dan te bezichtigen, zelfs de zolder van de holkamer die in originele staat is gebleven, compleet met de stellingen waar de geholde hyacintenbollen werden ondergebracht om hun nakomelingen te laten ontstaan. De zolder is maar met drie personen tegelijk te bewonderen, benadrukken de bestuurders. “Ook de zoldertrap is origineel,” zegt Hans, “en wat steil en tricky. Het is dus opletten met klimmen en afdalen. Want we hopen een paar nieuwe vrijwilligers en donateurs binnen te halen tijdens de open dag, en die willen we niet meteen van de trap laten vallen.”

De stichting mag zich gelukkig prijzen met 1.100 donateurs, maar het zijn er nooit teveel, stelt Jacolien van der Valk. “Eigenlijk zou iedere Hillegommer donateur moeten zijn van De Vrienden. Voor minimaal 8,50 euro steun je onze inspanningen en ontvang je ook nog driemaal per jaar ons mooie tijdschrift “Hangkouserieën” in de brievenbus.”

De voorzitter heeft al gemeld de geschiedenis van Hillegom terug te willen brengen bij de inwoners. Hoe ziet hij dat voor zich? “In ieder geval door digitaal te gaan. We zijn bezig om het archief te digitaliseren – allereerst om bij schade aan onze foto’s en documenten niet alles kwijt te zijn, maar ook om in een later stadium geselecteerde digitale bestanden beschikbaar te kunnen maken via het internet. Voor die projectgroep zoeken we nog vrijwilligers die daar een bijdrage aan kunnen leveren, dus mensen kunnen zich bij ons melden. En ook gaan we dit najaar verder met de ontwikkeling van onze wandel-app VoetstAPPen, waarmee vanaf volgend voorjaar mensen op pad kunnen met hun smartphone en dan in Hillegom kunnen wandelen langs allerlei historisch belangwekkende punten, waarover dan kleine verhaaltjes worden verteld. Zo kan iedereen zelf de Hillegomse geschiedenis beleven.”
“De app is overigens geen vervanging voor onze fietstochten en wandelingen, want die zijn erg populair,” vult Jacolien aan. “Maar de app kan op ieder moment gebruikt worden, ook door bezoekers van het dorp uit binnen- en buitenland want de app komt behalve in het Nederlands ook in het Engels en Duits. En vanzelfsprekend is Kwekerij Veelzorg een van de routepunten. Maar het complex eerst maar eens ‘in het echie’ zien.”

De open dag is namelijk onderdeel van de Open Monumentendag Special die door BOEi en het comité Open Monumentendag wordt georganiseerd. En op deze dag zijn ook de andere gebouwen en aan aantal woningen op het complex te bezichtigen. De Vrienden-vrijwilligers doen dan een viertal rondleidingen. Hans Lommerse: “We hopen op veel bezoekers.” En met een knipoog: “Het dragen van nieuwe schoenen is op eigen risico!”.


Nieuws
Nieuws archief
Wie zijn wij?
ANBI
Bestuur
Werkgroepen
Verhuizing naar Veelzorg
Beschermheer
Aanwinsten
Documentatiecentrum
Aanmeldingsformulier Evenementen
Aanmeldingsformulier nieuwe donateur
Heemtuin / Schülte-Küperjanshof
Lijst Historisch Erfgoed
Open Monumentendag 2018
Toekomstig erfgoed
Oorkonde Vrienden van Oud Hillegom
Aanzienlijk Hillegom
Hangkouserieën
Hangkouserieën / reacties van lezers
Sporen van vroeger
Boom in beeld
Fotoalbums
Boeken in drukvorm
Online publicaties
Frans Out-galerij
Frans Out-galerij: de winnaars
Verslagen van evenementen
Evenementenoverzicht
Links
Aanmeldingsformulier nieuwe donateur
F.A.Q.

Ogenblik a.u.b. ...