Stichting
Vrienden van Oud Hillegom

U bent hier: Home › Nieuws › Nieuws

Nieuws: Open monumentendag op 8 september
   (02-09-2018)

 

Opening bij St. Jozef en St. Martinuskerk

Open Monumentendag op 8 september in Hillegom


(persbericht dd 2 september 2018) 

HILLEGOM – Monumentaal Hillegom verkeert op zaterdag 8 september in Europese sferen. Drie kerken en Het Klokgeveltje doen mee met Open Monumentendag en het jaarthema voor 2018 is “In Europa”. Open Monumentendag is een van de grootste Nederlandse culturele evenementen. In het hele land zetten tienduizenden vrijwilligers zich actief in voor het behoud van hun monumenten. Met het jaarthema sluit de Open Monumentendag in Nederland aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Traditioneel openen we de Hillegomse Open Monumentendag met het hijsen van de Open Monumentendag Vlag. Dit jaar zal wethouder Anne de Jong de openingshandeling verrichten en wel om 10.00 uur bij de St. Jozef en St. Martinuskerk. Tot 16.00 uur zijn de deelnemende monumenten open voor bezoek.

Stichting Vrienden van Oud Hillegom organiseert voor de gemeente Hillegom Open Monumentendag, samen met haar vaste partners, naast de bovengenoemde kerk zijn dat de Maartenskerk en Open Hof. Na de belangstelling van vorig jaar, stellen ook de particuliere eigenaren van Het Klokgeveltje weer mee met Open Monumentendag.
Er zijn tal van activiteiten georganiseerd rond het thema “In Europa”. De St Jozef en St Martinuskerk zijn voor deze Open Monumentendag geholpen door hun St Willibrordus-parochiepartners in Lisse en De Zilk. Zo is er een grote collectie handgemaakte kerststallen uit allerlei Europese landen. Er zijn verhalentafels georganiseerd om te vertellen en te horen hoe Europese landen kerstmis beleven. De koren zullen kerkelijke liedjes uit Europa zingen en natuurlijk zijn er ook speciale activiteiten rondom dit thema, speciaal voor kinderen.
Het Open Hof eetcafé is al bekend bij veel bezoekers. Bij het jaarthema is een link met Europese gerechten dan ook snel gelegd. Maar Open Hof wil het graag iets breder trekken dan het eetcafé (of eten) in Europa. Zij willen ook een eenvoudig overzicht proberen te geven van de verspreiding van het christendom in Europa. Ook zal de huisband een aantal internationale nummers ten gehore brengen.
De Maartenskerk zal de bezoeker het verhaal van Sint Maarten in Europa laten zien. Dat is geen reisverhaal, maar zogenoemde portretten van allerlei (Sint) Maartenskerken in Europa, waar interessante ontmoetingen te vinden zijn. Gastvrij als altijd, bieden de vrijwilligers koffie of thee aan en leiden zij de bezoeker graag rond met uitleg over de geschiedenis en de eigenaardigheden van de Maartenskerk.

De vrijwilligersorganisatie Stichting Vrienden van Oud Hillegom organiseert naast Open Monumentendag nog meer evenementen; zie hiervoor www.vriendenvanoudhillegom.nl.

Wij heten u van harte welkom in ons onderkomen op Kwekerij Veelzorg, Stationsweg 131,
op dinsdagavonden van 19.30-21.30 uur en elke eerste dinsdagmiddag van de maand van 13.30-16.00 uur.


Nieuws
Nieuws archief
Wie zijn wij?
ANBI
Bestuur
Werkgroepen
Verhuizing naar Veelzorg
Beschermheer
Aanwinsten
Documentatiecentrum
Aanmeldingsformulier Evenementen
Aanmeldingsformulier nieuwe donateur
Heemtuin / Schülte-Küperjanshof
Lijst Historisch Erfgoed
Open Monumentendag 2018
Toekomstig erfgoed
Oorkonde Vrienden van Oud Hillegom
Aanzienlijk Hillegom
Hangkouserieën
Hangkouserieën / reacties van lezers
Sporen van vroeger
Boom in beeld
Fotoalbums
Boeken in drukvorm
Online publicaties
Frans Out-galerij
Frans Out-galerij: de winnaars
Verslagen van evenementen
Evenementenoverzicht
Links
Aanmeldingsformulier nieuwe donateur
F.A.Q.

Ogenblik a.u.b. ...