Stichting
Vrienden van Oud Hillegom

U bent hier: Home › Nieuws › Nieuws

Nieuws: Vrienden-oorkonde voor Weeresteinstraat 185
   (10-03-2019)

 

Voorjaars Vriendenavond in Bloemswaard:

Vrienden-oorkonde voor Weeresteinstraat 185

 

(Persbericht dd 10 maart 2019)

HILLEGOM – De 24e Oorkonde van de Vrienden van Oud Hillegom is uitgereikt aan de eigenaren van Weeresteinstraat 185. Tijdens de Vriendenavond op 8 maart in Bloemswaard werd de oorkonde uitgereikt aan Loek en Annelies Sleper. Dit pand dateert van rond 1878 en is bijna 40 jaar geleden ingrijpend verbouwd. Het pand werd samen met 9 anderen genomineerd in de categorie Arbeiders- en middenstandswoningen van minimaal 75 jaar oud en door de jury werd aan deze woning de meeste punten toegekend. De eigenaren meldden zich nog steeds bevoorrecht te voelen om in dit mooie huis te mogen wonen. De oorkonde – gekalligrafeerd door Ria de Groot en voorzien van een aquarel van Ron Gronert – zal een mooi plaatsje krijgen in het huis. Het is een erkenning van Stichting Vrienden van Oud Hillegom voor het in historische staat houden van een pand of, in dit geval, zorgdragen voor historische verantwoorde restauratie.

 Voordat de oorkonde-uitreiking plaatsvond, hield de Leidse historicus Cor Smit een lezing over kinderarbeid in met name de omgeving van Leiden en de Bollenstreek. Vroeger was kinderarbeid heel gewoon en zelfs noodzakelijk. Hierbij gaat de gedachte al snel uit naar het werken in fabrieken, maar in de Bollenstreek ging kinderarbeid met name over het werk in de landbouw. Een reden voor de betrekkelijke onderbelichting van kinderarbeid was omdat bij de onderzoeken gerekend werd met kinderen tot en met 12 jaar. Cor Smit heeft voor zijn onderzoek gerekend met de leeftijd tot en met 15 jaar en dan blijkt de groep heel veel groter te zijn. Overigens werd het werk door kinderen op de landerijen gezien als gezonde bezigheid, want het was beweging in de buitenlucht, hoewel het vaak om zware werkzaamheden ging in de oogst. Ook werden de tieners onder het mom van het leren in de praktijk tewerkgesteld, want vakscholen waren er nog niet en het vak werd door ervaren krachten overgebracht op de jeugd.

De Voorjaars Vriendenavond van Stichting Vrienden van Oud Hillegom in de grote zaal van Bloemswaard was goed gevuld met ruim 110 bezoekers. De Najaars Vriendenavond zal plaatsvinden op vrijdag 8 november, ook weer in Bloemswaard. Vanouds een donateursavond, maar ook niet-donateurs zijn van harte welkom!

De vrijwilligersorganisatie Stichting Vrienden van Oud Hillegom zet zich op verschillende manieren in voor historisch Hillegom zoals het organiseren van allerlei evenementen. Zie hiervoor de website www.vriendenvanoudhillegom.nl. U bent van harte welkom in het Vrienden-onderkomen op Kwekerij Veelzorg, Stationsweg 131, op dinsdagavonden van 19.30-21.30 uur en elke eerste dinsdagmiddag van de maand van 13.30-16.00 uur.

 

 

  

Loek en Annelies Sleper met Vrienden-voorzitter Hans Lommerse en met kunstenaar Ron Gronert,
verantwoordelijk voor 
de aquarel van het winnende pand op de oorkonde

(Foto's Jacolien van der Valk / SVvOH)

Nieuws
Nieuws archief
Wie zijn wij?
ANBI
Bestuur
Werkgroepen
Verhuizing naar Veelzorg
Beschermheer
Aanwinsten
Documentatiecentrum
Aanmeldingsformulier Evenementen
Aanmeldingsformulier nieuwe donateur
Hillegomse monumenten
Bedreigd erfgoed
Heemtuin / Schülte-Küperjanshof
Lijst Historisch Erfgoed
Open Monumentendagen 2019
Toekomstig erfgoed
Oorkonde Vrienden van Oud Hillegom
Aanzienlijk Hillegom
Hangkouserieën
Hangkouserieën / reacties van lezers
Sporen van vroeger
Boom in beeld
Fotoalbums
Boeken in drukvorm
Online publicaties
Herinneringen aan Hillegom
Frans Out-galerij
Frans Out-galerij: de winnaars
Verslagen van evenementen
Evenementenoverzicht
Links
Aanmeldingsformulier nieuwe donateur
F.A.Q.

Ogenblik a.u.b. ...