Stichting
Vrienden van Oud Hillegom

U bent hier: Home › Nieuws › Nieuws

Nieuws: Historische onthullingen bij Vrienden van Oud Hillegom
   (11-11-2019)


Na drie eeuwen is de locatie van de schuilkerk bekend!

Twee historische onthullingen bij Vrienden van Oud Hillegom

 

Op vrijdag 8 november heeft Stichting Vrienden van Oud Hillegom twee historische onthullingen gepresenteerd. Tijdens de Najaars Vriendenavond in Woonzorgcentrum Bloemswaard werden de aanwezigen meegenomen op een genealogische speurtocht die door drie eeuwen Hillegomse cultuurhistorie voerde. 
Sinds de 18de eeuw speculeerden Hillegomse historici zich over de exacte locatie van de schuilkerk of "de kerk in het Weytje" (de kerk in het weitje). Lang werd gedacht dat de schuilkerk ooit stond op de plaats die nu het Burgemeester Van Nispenpark is, tussen de Mariastraat en de Weeresteinstraat. Historisch onderzoek door onze vrijwilligers, onder aanvoering van Alphons Maas, coördinator van de Werkgroep Genealogie, heeft uitsluitsel gegeven over de locatie van de schuilkerk: dat was op de plaats van de huidige nummers 11b t/m 15b in de Ambachtstraat.

De tweede historische onthulling is de Hillegomse link naar een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. De Vrienden-onderzoekers hebben een historische speurtocht ondernomen die onder meer langs de archieven van de Collectie Six leidden. Dankzij het combineren van de opgevraagde informatie is gebleken dat de fundamenten in het Van Nispenpark niet van de schuilkerk waren maar van een tuindershuis. Vervolgens is onderzocht wie de opeenvolgende eigenaren waren en daarbij stuitten we op mr. Nicolaas van Loenen (1682-1756), advocaat voor het Hof van Holland in Den Haag die een van de hoofdverdachten was in een grootschalig sodomieproces dat in de zomer van 1730 in Den Haag diende. Op 21 juli 1730 werd sodomie (homosexualiteit) namelijk strafbaar gesteld op straffe van de dood.
Uit het register van de Crimineele Sententiën (vonnissen) van het Hof van Holland komt naar voren dat er in Den Haag drieënvijftig processen werden gevoerd. Hiervan werden twaalf personen ‘met de koorde gestraft’, aldus ter dood gebracht door middel van wurging. Nicolaas van Loenen werd op 1 augustus 1730 gedagvaard om te verschijnen voor zijn eigen werkgever. Wetende wat zich in Utrecht met de verdachten had afgespeeld wachtte Van Loenen zijn proces niet af en vluchtte naar het buitenland. Hij werd bij verstek op 5 oktober 1731 veroordeeld tot levenslange verbanning. Bij een eventuele terugkeer zou alsnog de doodstraf worden uitgevoerd. Van Loenen zou nooit meer terugkeren.

Het volledige onderzoek is samengebracht in een presentatie die tijdens de Najaars-Vriendenavond op 8 maart 2019 is gehouden. Van dit onderzoek is een digitaal boek samengesteld dat gratis te lezen is via deze website. Volg hoofdstuk Publicaties en vervolgens Online publicaties of klik op deze link.

 

Nieuws
Nieuws archief
Wie zijn wij?
ANBI
Bestuur
Werkgroepen
Verhuizing naar Veelzorg
Beschermheer
Aanwinsten
Documentatiecentrum
Aanmeldingsformulier Evenementen
Aanmeldingsformulier nieuwe donateur
Hillegomse monumenten
Bedreigd erfgoed
Heemtuin / Schülte-Küperjanshof
Lijst Historisch Erfgoed
Open Monumentendagen 2019
Toekomstig erfgoed
Oorkonde Vrienden van Oud Hillegom
Aanzienlijk Hillegom
Hangkouserieën
Hangkouserieën / reacties van lezers
Sporen van vroeger
Boom in beeld
Fotoalbums
Boeken in drukvorm
Online publicaties
Herinneringen aan Hillegom
Frans Out-galerij
Frans Out-galerij: de winnaars
Verslagen van evenementen
Evenementenoverzicht
Links
Aanmeldingsformulier nieuwe donateur
F.A.Q.

Ogenblik a.u.b. ...