Stichting
Vrienden van Oud Hillegom

U bent hier: Home › Bomen

Januari 2018

In de serie 'Boom in beeld' zet Stichting Vrienden van Oud Hillegom de schijnwerper op een van de bomen die Hillegom rijk is. Openbaar of particulier, met of zonder beschermde status, maar altijd met een verhaal.
De columns worden gepubliceerd in De Hillegommer en www.dehillegommer.nl. Op de Vrienden-website zijn de columns voorzien van extra beeldmateriaal, onder Publicaties > Boom in beeld.

------------------------------------------------------------------------------

30 november 2017

Vrienden van Oud Hillegom overhandigen boompaspoorten aan gemeente Hillegom

 

Op 30 november hebben vrijwilligers van de Stichting Vrienden van Oud Hillegom 55 nieuwe boompaspoorten overhandigd aan wethouder Anne de Jong. 

De werkgroep Bomen van onze stichting heeft een fors project achter de rug; in het afgelopen jaar hebben onze vrijwilligers - in overleg met de gemeente - een groot aantal bomen binnen de gemeente Hillegom beoordeeld op hun waarde voor het dorp. Dit betreffen allemaal bomen die momenteel niet in de Lijst waardevolle bomen zijn opgenomen. De lijst telt momenteel 144 bomen. De werkgroep heeft boompaspoorten opgesteld in hetzelfde format als gehanteerd bij de Lijst waardevolle bomen.

Werkgroep-coördinator Peter Lommerse meldde bij de overhandiging van de boompaspoorten, dat de werkgroep-leden over alle mogelijke schuttingen en hekjes hebben gekeken en aldus veel verborgen pareltjes hebben ontdekt. De werkgroep houdt ook een pleidooi voor bescherming van beukenhagen die zo kenmerkend zijn voor het Bollenstreek. Hillegom herbergt zelfs de langste haag van de Bollenstreek: de haag langs de oude Beek. 

De stichting hoopt dat de gemeente zal besluiten om zoveel mogelijk van deze bomen (en liever nog: allemaal) op te nemen in de Lijst waardevolle bomen voor het dorp. De gemeente heeft al aan de Vrienden laten weten dat opname van deze bomen in de lijst geen vanzelfsprekendheid is. Wethouder De Jong zegde toe, heel serieus te kijken naar de aangeboden boompaspoorten als volgend jaar de (dynamische) lijst van waardevolle bomen weer wordt geactualiseerd.

Via deze link kunt u een overzicht zien van alle aangeboden boompaspoorten.

VLNR: Hans Lommerse, An Sistermans, Anne de Jong, Victor Hoenderdos, Peter Lommerse, Wim Granneman
Foto Peter van Doorne / SVvOH

------------------------------------------------------------------------------

21 oktober 2016

Op de bres voor het oude groen Hillegom


United Photos/Paul Vreeker

Hans Lommerse, An Sistermans en Wim Granneman bij de oude beuk in het Lokhorsterduin.

 

HILLEGOM - Kijk, wijst Wim Granneman, daar is hij. De verwijzing is overbodig, want deze eeuwenoude beuk met zijn zeker anderhalve meter dikke stam kun je moeilijk over het hoofd zien.

Door Sjaak Smakmans.smakman@hollandmediacombinatie.nl - 21-10-2016, 16:34 (Update 21-10-2016, 16:34)

 

Oud-Hillegom start werkgroep

Granneman vormt samen met An Sistermans , Peter Lommerse, Victor Hoenderdos en Roald Poortman de werkgroep bomen van de Vrienden van Oud-Hillegom. Ook het groen maakt immers deel uit van de geschiedenis van het dorp, verklaart voorzitter Hans Lommerse. En al heeft de gemeente zelf een forse lijst van waardevolle en monumentale bomen, de vereniging besloot om ook zelf nog eens goed te gaan rondkijken in de gemeente. In goed overleg overigens met de gemeente, benadrukt Lommerse.

En hier in het Lokhorster Duin weet Granneman wel een paar aanwinsten. Naast de gigantische beuk zou hij ook een fraaie beukenlaan een stukje verderop graag opgenomen zien. Eigenlijk is het hele bos op de grens van Hillegom en Bennebroek monumentaal, vindt Lommerse. Het is zo ongeveer het enige stukje bos dat het afgraven van de duinen voor de bollenteelt heeft overleefd. Het hoogteverschil van een meter of vijftien met de omringende bollenvelden spreekt boekdelen.

Opmerkelijk genoeg kennen maar weinig Hillegommers dit enige stuk bos in hun gemeente, onderdeel van GGZ inGeest. Daar probeert de vereniging overigens wat aan te doen door in de zomerse historische wandel- en fietstochten het gewoon openbaar toegankelijke bos op te nemen. En met succes. ,,Langzaam begint het bestaan van dit stukje oerbos door te sijpelen’’, is de ervaring van Lommerse.

Treurwilg

De werkgroep is ook elders in de gemeente inmiddels aan de slag. Waar Granneman zich over het noordelijke deel van de gemeente buigt, neemt An Sistermans Elsbroek en een stukje centrum voor haar rekening. En ja, verzekert ze, ook in Elsbroek staat het nodige groen dat de moeite waarde is. Zoals de platanen bij Bloemswaard en de beuk bij de Jozefkerk. ,,En ik heb ook een hele mooie treurwilg gezien. Daar moet ik nog een foto van maken.’’
En niet te vergeten de Schülte-Küperjanshof, beter bekend als de heemtuin, die nog door haar vader is gesticht. Helemaal hersteld van de zomerstorm van 2015 is de tuin nog niet en daarnaast wordt het stukje groen volgens haar niet goed bijgehouden. De vijver wordt nooit uitgebaggerd en slibt daardoor langzaam dicht. ,,Daar gaan we in elk geval wat van vinden’’, verzekert Lommerse.
Ook elders in het dorp heeft de werkgroep inmiddels wel het een en ander gevonden. De grijze abelen op de Derde Loosterweg bijvoorbeeld, of de bomen in de Hoofdstraat, die volgens Lommers toch ook écht de moeite waarde zijn.

Beukenhagen

Granneman is daarnaast bezorgd over de beukenhagen op de bollenvelden. Ooit werden ze geplant als erfafscheiding tussen kwekers en hadden ze een belangrijke functie om het stuiven tegen te gaan. Maar met de opkomst van de mechanisatie werden de hagen op veel plekken een sta-in-de-weg voor de steeds grotere machines. ,,Maar ze zijn wel heel karakteristiek voor het bollenlandschap. Ze werden op een bijna bonsai-achtige manier klein gehouden en sommige zijn al meer dan een eeuw oud’’, schetst Granneman. Hoog tijd dus om ze te beschermen.
Een echte tijdsplanning heeft de werkgroep niet, zegt Lommerse. ,,We willen vooral grondig en secuur werken’’, zegt hij.

 

Uit: Haarlems Dagblad, 21 oktober 2016

Nieuws
Nieuws archief
Wie zijn wij?
ANBI
Bestuur
Werkgroepen
Verhuizing naar Veelzorg
Beschermheer
Aanwinsten
Documentatiecentrum
Aanmeldingsformulier Evenementen
Aanmeldingsformulier nieuwe donateur
Hillegomse monumenten
Bedreigd erfgoed
Heemtuin / Schülte-Küperjanshof
Lijst Historisch Erfgoed
Open Monumentendagen 2019
Toekomstig erfgoed
Oorkonde Vrienden van Oud Hillegom
Aanzienlijk Hillegom
Hangkouserieën
Hangkouserieën / reacties van lezers
Sporen van vroeger
Boom in beeld
Fotoalbums
Boeken in drukvorm
Online publicaties
Herinneringen aan Hillegom
Frans Out-galerij
Frans Out-galerij: de winnaars
VoetstAPPen - Hillegom: Bollendorp
VoetstAPPen - Kunstroute
Verslagen van evenementen
Evenementenoverzicht
Links
Aanmeldingsformulier nieuwe donateur
F.A.Q.

Ogenblik a.u.b. ...